Türkiye Ulusal Yelken Eğitim Programı – TUYEP denkliği Uluslararası Yelken Federasyonu – ISAF tarafından tanındı. Böylece Türkiye İngiltere, Yeni Zelanda, İtalya, Avusturya, Umman, İspanya, Fransa, Hollanda, Güney Afrika ve Singapur’ dan sonra onbirinci milli otorite olarak uluslararası onaylı yelken eğitimi verecek.
“TUYEP NEDİR ?
TYF – ISAF işbirliği ile oluşturulmuş, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı Türkiye Ulusal Yelken Eğitim Programı dır.
TUYEP’ İN HEDEFLERİ NELERDİR ?
Ülkemizdeki yelken alt yapı eğitimine uluslararası standart getirmek;
Yelken sporu yapmak isteyen herkese işin inceliklerini kaliteli bir aktarımla öğretip bu sporu sevdirmek olup asla performans odaklı değildir.
TUYEP HANGİ SINIFLARI KAPSAR ?
Bu program Dingi, Rüzgar sörfü ve Yelkenli Yat sınıflarını kapsar, Program detaylarına TUYEP Müfredatları linkinden ulaşılabilir. Uçurtma sörfü programı üzerinde çalışmalar devam etmektedir.
TUYEP KİMLER TARAFINDAN UYGULANABİLİR?
Dingi Programı sadece federe yelken kulüpleri tarafından uygulanabilir. Rüzgar Sörfü ve Yelkenli Yatçılık Programı uygulamaları ise hem federe kulüpler hem de ilgilenen özel şirketlerin kullanımına açıktır.
tuyep@tyf.org.tr adresine yazılı başvuru yapmanız halinde imzalamanız gereken taahhütname ve dikkat edilmesi gereken hususlar size bildirilir.
TUYEP EĞİTİMLERİNİ KİMLER VERİR?
Üç kademe olarak belirlenen eğitim TYF tarafından özel kurslarla yetiştirilmiş Öğreticiler tarafından verilir.
ÖĞRETİCİ İLE ANTRENÖR ARASINDAKİ FARK NEDİR?
Öğretici bireyleri yelken ile tanıştırır, temel bilgileri verir, güvenlik önlemlerinin önemini anlatır, spordan zevk almasını sağlar. Antrenör ise temel bilgiler ile donatılmış, yarışmak isteyen bireyleri performans odaklı programlar ile başarıya taşır. Her öğretici antrenör olmayabilir ancak her antrenör öğretici olmalıdır.
TUYEP ÖĞRETİCİLERİ NASIL YETİŞTİRİLİR ?
TYF Eğitim Bölümü tarafından açılan kurslarda eğitim hem karada hem de su üstünde yapılan çalışmalar ile gerçekleştiği için adayların bizzat yelkenci olmaları esastır. Bilgiyi aktarma teknikleri, sunum hazırlama esasları öğretilerek öğrenci –öğretici iletişimi özellikleri adaylara aktarılır.
TYF EĞİTİM BÖLÜMÜ NE İŞ YAPAR ?
2010 yılında kurulan bu birim, ülke sınırları içinde yapılacak yelken eğitimlerinin MEB tarafından onaylı TUYEP kapsamında gerçekleştirilmesinden sorumludur. Programın tanıtımını yapar, Öğreticileri yetiştirir, TUYEP kullanan kulüpleri ve merkezleri denetler.
BU BÖLÜMÜN BAŞINDA KİM VAR ? NASIL BİR EĞİTİMDEN GEÇTİ
Rockley International Sailing Academy tarafından ISAF Eğitim İlkeleri doğrultusunda düzenlenen 8 haftalık kursta başarılı olan ve aynı zamanda ISAF Eğitmeni, TYF Antrenör ve Hakem sertifikası sahibi Emrah Sürmen bu bölümün profesyonel yöneticisidir. Sürmen’in IOC bursu ile katıldığı eğitimde ileri seviye bot kullanma, bot kullanma eğitmenliği, kulüp yönetimi, başlangıç-orta-ileri seviye yelken eğitmenliği, yarış antrenörlüğü, dingi, sörf, katamaran eğitmenliği, sunum teknikleri, ulusal program yazma ve yönetme, ilk yardım ve bu gibi konular işlendi.” Kaynak: TYF
Emek verenleri kutlar, camiamıza hayırlı olmasını dileriz…
04/12/2014 – 09.15
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.