2019 Kış Kupası’ nı alçak basınç sardı

Türkiye Yelken Federasyonu 2019 Etkinlik Programındaki ilk hareketli salma sınıfları buluşması olan “KIŞ KUPASI” 21 Ocak – 02 Şubat tarihleri arasında Kadıkalesi, Turgutreis – Bodrum‘ da gerçekleşti. İlk hafta 21 – 26 Ocak tarihleri arasında Optimist ve Laser Sınıflarında yapıldı. Alçak basınç cephesinin tam altında kalan haftada 238 yelkenci ile Optimist Sınıfında 5 yarış, 105 yelkenci ile Laser 4.7 Sınıfında 4 yarış, 30 yelkenci ile Laser Radial Sınıfında 5 yarış ve 16 yelkenci ile Laser Standart Sınıfında 5 yarış yapıldı. Kalabalık katılımlı Optimist Junior Sınıfında ise yarış yapılamadı. Detaylı Sonuçlar için TIKLAYIN

İkinci hafta olan 28 Ocak – 02 Şubat 2019, ‘420 – 470’ ve ‘RS:X – Techno 293 – RS:ONE’ yarışlarını  bekleyen bizler de hava cephelerini izleyerek daha şanslı olmayı ümit ettik. Ama ‘misafir umduğunu değil, bulduğunu yer’ misali alçak basınç cepheleri yeniden oluştu, birbiriyle birleşti ve bizler de nasibimizi aldık. Sahil Güvenlik’ ten gelen resmi uyarıları, Bodrum Merkez’ den arkadaşımız Ayberk Olcay‘ ın paylaştığı lokal tahmin ve uyarıları ve mevcut konumda üzerimize yapışan alçak bulutların anlık yapısından hareketle, her iki parkurda bulduğumuz her emniyetli varsaydığımız aralıkta yarış yaptık veya zamanında emniyeti ilk şart koyarak sahile dönebildik.

İlk gün averajı 18 – 21 kt olan rüzgarda Kos Adası üzerinden inen cephenin getirdiği görüş kaybı nedeniyle bir yarışımızı da abandone etmek zorunda kalarak kaybettik. Her zaman emniyet ilk şarttır ve yarış kurullarına sunulan kurtarma imkanları ile gerçeklik kazanır! Üçüncü gün 4 yarış programladık, giden cephe yön değiştirip üzerimize çöreklenip bulutlar suya kavuşunca yapılan yarış sonrası emniyet için sahile döndük, marinaya girerken doluya tutulduk. Dördüncü gün güneş içimizi ısıttı ama bu kez de 420-470 için gene 4 yarış programladığımız gün, hafif havanın da tamamen bitmesiyle ancak iki yarış ile sonuçlandı. Beşinci, son gün son uyarı işaret saati 14.00 e kadar tüm yarışlar yapılabildi. Detaylı Sonuçlar için TIKLAYIN

Sonuçta; 21 ekipli 420 Sınıfında ve 4 ekipli 470 Sınıfında 8 yarış, 20 yelkenci ile RS:X Sınıflarında 9 yarış, 22 yelkenci ile Techno 293 U17 Sınıfında 8 yarış, toplamda 60 yelkenci ile Techno 293 U15 ve U13 Sınıflarına 4 yarış ve 6 yelkenci ile RS:ONE Sınıfına 5 yarış ile seriyi tamamladık. 420-470 Parkuru Tuncay Tanrıverdi ve Rüzgarsörfü Parkuru Önder Tosun Yarış Kurulları Başkanlığındaki tüm parkurlar yarış görevlilerinin ellerine sağlık. Uyumlu ve verimli bir işleyiş oldu, hepsine teşekkür ederiz.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Haftanın organizasyon formatı ve lojistik koşullarını değerlendirmek gerekirse;

Hedeflenen yarış adedi olan 14 yarışın gerçekliğe döndürülmesi ihtiyacı var. Olimpiyatlar, Kıtasal ve Dünya Şampiyonaları veya büyük hafta yarışlarının genellikle yarış adedi olan 10 veya 12 yarış adedine uyabilmeliyiz. Özellikle parkurda fazla sınıflar varsa, (Renk Grupları, Laser Sınıfları ve Rüzgarsörfü Sınıfları gibi) tek parkurda yarış yapıldığından, toplamda her sınıfta 14 yarışa ulaşma hedefi/program formatı nedeniyle sınıf başına günde yapılan 3 yarışın toplamı, örneğin Rüzgarsörfü’ nde içinde 5 ayrı sınıfı barındırdığı için sadece bir günde 15 yarış eder; ki bunu başarma çabası da yarış kurulunun performansını olumsuz etkiler.

Yarış Programındaki start saati ile öncesindeki Antrenörler Toplantısı saatinin teknik olarak yeniden düzenlenmesi gerekir. Yarış Kurulları teknik olarak start saatinden 120 dakika önce suya çıkabilmelidir. Yarış görevlileri düzeyimizin yarış kurulu başkanları ile beraber buna tam uyma ihtiyacı vardır!! Antrenör Toplantı saati 09.30 ise, uyarı/start işaretinin 12.00 olması gibi.

Yarış Kurullarının konakladığı Otel – Yarış Ofisi arası yürüme mesafesi 1.2km ve Yarış Ofisi – Marina arası yürüme mesafesi 1.8km; Otel – Marina arası yürüme mesafesi 3km idi!! Servisle düzenlenmesine rağmen koşuşturmaya neden oldu, bu da konsantrasyonu olumsuz etkiler ve yarış kurulunun anlık hareketlerini kısıtlar. Konaklanan otelin şartlarının değerlendirilmesini konaklayanların görüşlerine bırakıyoruz!! Lojistik konuları için ve her ihtiyacımızı gayretle karşılayan TYF Yarış Alanı Sorumlusu Can İşgören‘ e emeği için de ayrıca teşekkür ederiz.

Katılan, kazanan tüm sporcuları, antrenörleri ve kulüpleri kutlarız…

PRO 2. Hafta

05/02/2019 – 10.30                     Resimler: ©TYF

1 thoughts on “2019 Kış Kupası’ nı alçak basınç sardı

  1. Sevgili Uca; Tecrübelerinle sabit olan, öngörü ve liderliğinle üstesinden geldiğimiz Yarış Kurulu Başkanlığını yapmaya çalıştığım bu şampiyona için sonsuz teşekkürler. Kendi adıma benim için çok olumlu ve keyifliydi. Hiç şüphesiz ki; ortaya koymuş olduğun değerlendirmeler ve realiteler çözümü zor olan konular veya çok fazla analiz edilecek sorunlar değil. Değindiğin aksaklıkların senin gibi bir kimlikten kaleme alınmış olunmasının, bundan sonra yapılacak olan şampiyonalarda olmazsa olmaz gözönünde bulundurulması, dikkate alınması noktasında öncelikli bir gündem maddesi olacağını düşünüyorum. Yelken sporu için, çıtayı yükseltmek adına Otorite tarafından bu yazıların pozitif amaçlı müspet eleştriler olarak algılanması dileğiyle nice “Yarış İlan” larına..
    Daha Nice RÜZGAR – DENİZ – YELKEN üçgenlerinde yollarımızın kesişmesi dileğiyle bende bu şampiyonada emeği geçen , katkısını ve çabası esirgemeyen herkese ve özellikleTüm Yarış Komitesi üyelerime senin nezdinde sonsuz teşekkür ediyorum…

    Sevgi ve Saygılarımla
    Tango Tango
    tuncay@tuncaytanriverdi.com

Yorum bırakın