Antik Olimpiyatlar, Yunanistan Olimpia Dağı’ nda gerçekleşti. 1894 yılında Baron Pierre de Coubertin önderliğinde oluşan Uluslararası Olimpiyat Komitesi, spor organizasyonu olarak Olimpiyat Oyunlarının yeniden düzenlenmesine ve 1896’ da ilkinin Atina’ da yapılmasına karar verdi. Böylece dört yılda bir düzenlenen modern olimpiyatlar dönemi başladı. Bunu iklimsel şartlar nedeniyle Yaz Olimpiyatlarından ayrı olarak ilki 1924’ de yapılan Kış Olimpiyatları izledi. Kış Olimpiyatları, Yaz Olimpiyatları ile iki yıl ara ile dört yılda bir düzenlenir. Gençlik Olimpiyatları da IOC Başkanı Belçikalı Jacques Rogge’ un 2001’ de getirdiği öneri ile ilki Singapur’ da olmak üzere 2010 yılından beri düzenlenmektedir. Olimpiyatların sloganı Citius, Altius, Fortius tur. “Daha hızlı, Daha yüksek, Daha güçlü.” “Önemli olan kazanmak değil, katılmak.” sloganın taşıdığı bir diğer anlamdır. Beş iç içe halka Amerika, Afrika, Asya, Avusturalya ve Avrupa kıtalarını temsil eder. Zaman içerisinde olimpiyatlar, 1947 – 1991 arası Doğu Bloku ve Batı İttifakı arasındaki Soğuk Savaş nedeniyle boykotlar ve tarihe geçmiş olaylar da yaşamıştır. Bunlardan en hatırda kalanı 1972 Münih Olimpiyatları’ dır. Filistinli terör örgütü 11 İsrailli sporcuyu kaçırmış ve sonunda hepsini öldürmüştür. Doping skandalları ise Uluslararası Anti Doping Kurumu ( WADA) ‘nun kurulmasına neden oldu. Olimpiyatlar, Oyunların yapılacağı ve sporcuların yarışacakları tesisler, spor alanları ve olimpiyat köyleri ve her olimpiyatlarda artan katılımcı sayısı nedeniyle pahalı ve masraflı organizasyonlardır. Bu nedenle daha çok gelişmiş ülkelerde yapılmasına neden olmuştur. Olimpiyatların en önemli geliri spor turizmi, yayın hakkı, bilet geliri, reklam ve sponsorluk etkinlikleridir.
Türkiye, yelken branşında ilk kez 1936 Berlin Olimpiyatlarında temsil edilmiştir. Daha sonra 1960 Roma, 1964 Tokyo, 1984 Los Angeles, 1988 Seul, 1992 Barselona, 1996 Atlanta, 2000 Sidney, 2004 Atina, 2008 Beijing ve 2012 Londra Olimpiyatlarına katılmıştır. Bu süreç içerisinde en önemli başarı, Finn sınıfında 2000 Sidney Olimpiyatlarında Ali Enver Adakan’ ın sekizinci olarak kazandığı “Olimpik Diploma” dır.
Rio 2016 Olimpiyat Oyunları sekiz olimpik sınıfta olmak üzere on kategoride toplam 274 tekne ve 380 yelkenci ile yapıldı: 470 [Erkekler] – 470 [Kadınlar] – 49er [Erkekler] – 49erFX [Kadınlar] – Finn [Erkekler] – RS:X [Erkekler] – RS:X [Kadınlar] – Laser [Erkekler] – Laser Radial [Kadınlar] – Nacra17 [Karışık]
Brezilya, Copacabana – Guanabara Koyu’ nda hafif, orta ve kuvvetli rüzgâr şartlarında geçen Rio Olimpiyatlarında Madalya Yarışı öncesi, 470 Erkek-Kadın, Finn, Laser Erkek, Laser Radial Kadın kategorilerinde 10 ve RS:X Erkek-Kadın, 49er Erkek, 49erFX Kadın ve Nacra 17 Karışık kategorilerinde 12 filo yarışı gerçekleşti. 15 Ağustos yarış günü 30 knts ın üzerine çıkan rüzgâr ve hasarlar ayrı bir anı olarak kalacak.
470 sınıfı Erkeklerde üçüncü kez olimpiyatlarda ülkemizi temsil eden Deniz – Ateş Çınar Kardeşler (GS), 26 ekip arasında en iyi 5. lik sıralaması ile genel sıralamada 14. oldular. Hırvat ekip Sime Fantela – Igor Marenic Altın, Avusturalyalı ekip Mathew Belcher – William Ryan Gümüş ve Yunanlı ekip Panagiotis Mantis – Pavlos Kagialis Bronz Madalya kazandılar.
Ülkemizin kotası bulunmayan 470 sınıfı Kadınlarda 20 ekip arasında İngiliz Hannah Mills – Saskia Clark ekibi Altın, Yeni Zelandalı ekip Jo Aleh – Polly Powrie Gümüş ve Fransız ekip Camille Lecointre – Helene Defrance Bronz Madalya kazandılar.
“Pekin 2008
Londra 2012
Rio 2016…
10 yıldır yarıştığımız bu sınıfta 3 olimpiyat kampanyası yaptık. Birçok tecrübe ve hikaye biriktirdik. Özellikle son 2 yıl, bu olimpiyatlara gerçek birer sporcu gibi hazırlanma fırsatını bulduk. Bize bu imkanı sağlayan, her koşulda bizi destekleyen ve bizimle bu yolda yürüyen herkese çok teşekkürler. İyi ki varsınız. Sevgiler Deniz&Ateş”
Finn sınıfında ikinci kez olimpiyatlarda ülkemizi temsil eden Alican Kaynar (FB), 23 sporcu arasında ilk yarış günlerinde ikinci ve üçüncü sıralamalarda yer aldı, Madalya yarışına çok yakın durmasına rağmen beş puan farkla en iyi 2.lik sıralaması ile genel sıralamada 13. oldu.
“Rio2016’ya genel sıralamada 13. olarak veda ediyorum.. Başta bana her anımda destek olan ve şans getiren eşim @sehakaynar ve kızıma, aileme #London2012 ‘den itibaren gelişimimde büyük katkıları olan #turkiyeyelkenfederasyonu, sponsorum Koç Holding A.Ş., kulübüm Fenerbahçe ‘ye ve mesajlarınızla beni sürekli destekleyip sürekli motive eden kocaman yelken ailem olan sizlere yürekten teşekkürler! 4 yıllık Rio 2016 kampanyam sonucunda final yarışı hedefimi 5 puanla kaçırsam da Londra 2012’den itibaren gösterdiğim gelişimi devam ettirip #Tokyo2020 ‘de madalya için yarışacağımdan emin olabilirsiniz!! Hepinize tekrar teşekkürler”
Laser Radial sınıfı Kadınlarda ikinci kez olimpiyatlarda ülkemizi temsil eden Nazlı Çağla Dönertaş (FB), 37 sporcu arasında en iyi 5.lik sıralaması ile 15. oldu. Hollandalı Marit Bouwmeester Altın, İrlandalı Annalise Murphy Gümüş ve Danimarkalı Anne-Marie Rindom Bronz Madalya kazandılar.
Ülkemizin kotası bulunmayan Laser sınıfı Erkeklerde 46 sporcu arasında Avusturalyalı Tom Burton Altın, Hırvat Tonci Stipanovic Gümüş ve Yeni Zelandalı Sam Meech Bronz Madalya kazandılar.
RS: X sınıfı Erkeklerde ilk kez olimpiyat deneyimi yaşayan ve olimpik yelken kafilemizin 17 yaşındaki en geç sporcusu Onur Cavit Biriz (GS) 36 sporcu arasında 35. oldu. Hollandalı Dorian Van Rysselberghe Altın, İngiliz Nick Dempsey Gümüş ve Fransız Pierre Le Coq Bronz Madalya kazandılar.
RS: X sınıfı Kadınlarda ilk kez olimpiyat deneyimi yaşayan genç sporcumuz Dilara Uralp (Çeşmealtı WSK), 26 sporcu arasında 22. oldu. Fransız Charline Picon Altın, Çinli Peina Chen Gümüş ve Rus Stefania Elfutina Bronz Madalya kazandılar.
“Gerçekten hayatımın en keyifli ve en heyecanlı 2 haftasıydı !! Olimpiyatlarda yarışıyor olmak gerçekten çok gurur verici. Bu daha başlangıç, 2020 Tokyo Olimpiyatları için tam gaz devam.Benim her zaman yanımda olan ve destekleyen herkese çok teşekkür ederim”
Olimpiyatlara hazırlanma süreci uzun ve yorucu olduğu kadar zamana ve maddiyata da bağlıdır. Dünyada olimpik sporcuların çoğu bir kampanya web sayfasına sahiptirler. Burada kim oldukları ve neler yaptıkları paylaşılır ve destek ve sponsor olan firmalarla beraber yeni sponsor olmak isteyeceklere, bağış yapmak isteyeceklere de davetler bulunur. Yelken sporu aslında ferdi bir spordur ve ülkemizdeki gibi kulüp ve federasyon bütçeleriyle tamamen desteklenebilmesi ve hedefine olimpiyatları koyan her sporcuya hitap edebilmesi neredeyse imkânsızdır. Kısacası her sporcunun, ekibinin kulüplerinin ve/veya federasyonlarının destekleri yanında olarak bireysel finansman katkı çalışmaları ile sponsorluk kullanabilmeleri ve bağış alabilmeleri mümkün olabilmelidir. Yasaları bu aşamada düzgün araştırmak gerekir. Çoğumuzun bildiği sebepler dışında neden başarılamadığından ziyade öncelikle dünyada nasıl başarıldığı araştırılmalı ve rota buna göre çizilmelidir.
Basın / medyada köşeye sıkıştırılmış haber olarak şanslıysa yer bulan sporumuza, üç tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen gibi klişeleşmiş içeriksiz ve anlamsız yakıştırmalarla Rio 2016′ da başarısız olgusu yapıştıran kimi spor medyasının, belki de devşirme sporcularla beraber Türkiye’ nin güreşten beş, halter, tekwando ve atletizmden birer madalya ve toplamda sekiz madalya ( bir altın + üç gümüş + dört bronz) ile madalya sıralamasında 41. durumda yer almasını önce tarafsız, sonra da daha bilgili ve gerçekçi değerlendirmesi gerekir!!
Olimpik sporcularımızı ve kafilemizi tebrik eder, gelecek yarışlarda bol şans dileriz 😉
26/08/2016 – 10.30
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.