14 Ağustos’ ta Medemblik, Hollanda’ da sona eren Laser 4.7 Dünya Şampiyonası’ nda 257 teknelik filoda ilk on arasında dört genç yelkencimiz var. Üçünün hikayesi sanılanın tersine, aşağıdan yukarıya tırmanma değil, yukarıda durabilme mücadelesi oldu. Aşağıdaki slaytlar bunun hikayesidir:
Yelken yarışçılığında bu, bütün gün süren doğanın değişken ve tahmin edilemeyen değişikliklerinin içinde deneyim ve konsantrasyona bağlıdır. Sanıldığının aksine zor bir iştir, rakipler oyunun kuralını iyi bilirlerse, ilk kural ihlali iddiasında işi kağıda taşıyabilirler, protesto duruşmasına. Barbaros Hekimoğlu ve Ömer Işık ta bunun streslerini mutlak yaşadılar.
2015 Laser 4.7 Gençler Dünya Şampiyonası’ nda 257 tekne arasında Toygar Elmas 4., Barbaros Hekimoğlu 6., Onur Mandalinci 8. ve Ömer Işık 9. olarak ilk ona girdiler. Barsgan Dökmeci 32. ve Hasan Nedim İrengün 49.oldu.
Bu başarı genç yelkenciler olmaları açısından, gelecek için çok önem taşıyor. Gençlik sınıflarında yakın geçmişimiz parlak başarılarla dolu. 215 tekne arasında 2012 Laser 4.7 Avrupa Şampiyonu Doğa Arıbaş, Avrupa üçüncüsü Selim Hekimoğlu, Avrupa onuncusu Nogay Dökmeci, Kızlarda Avrupa dördüncüsü Zeynep Yentür; 2012 Laser Radial Gençler Şampiyonası Kızlarda Avrupa Şampiyonu ve Dünya sekizincisi Pınar Kaynar; Guinness Rekorlar Kitabına giren 2012 30. Garda Optimist Meeting Junior Şampiyonu Ömer Işık; 2012 Laser 4.7 Dünya Şampiyonası onuncusu Bora Olçav; 247 tekne arasında 2013 Laser 4.7 Dünya Şampiyonu Anıl Çetin, Dünya yedincisi Selim Hekimoğlu, Dünya onuncusu Can Obuter; 2013 420 Gençler Dünya Şampiyonası dokuzuncusu ve Avrupa sekizincisi Zeynep Yentür – Deniz Gökmeral ekibi; 2014 Laser 4.7 Dünya Şampiyonası yedincisi Cem Çetinsu, onbirincisi Şeref Ünlü; 2014 Laser 4.7 Avrupa Şampiyonası üçüncü Berkay Abay; 2014 Laser Radial U21 Avrupa Şampiyonu Pınar Kaynar; 2015 Laser Radial Gençler Şampiyonası Avrupa üçüncüsü ve Dünya dördüncüsü Doğa Arıbaş… Daha niceleri var, bunlar kendi kısa notlarımda olanlar sadece. Kaynak Optimist sınıfında Takım Şampiyonalarındaki 2014 Avrupa Şampiyonluğu, 2011 ve 2013 Avrupa üçücülüklerini de unutmamak gerekiyor. Bu başarıların, performansların nicesinde olan sporcularımız bugün ne yapıyor?
Ne yazık ki, kolayca görmezden gelebilen ve çabuk unutabilen bir yapımız var. Halbuki bu tip sonuçlar geleceğe dönük sistemli ve orta ve uzun vadeli programlar yapabilmeyi sağlıyor. Başarıları geleceğe taşıyabilmek ve tesadüflükten çıkarıp bu yetenekleri doğru rotada yönlendirmek gerekiyor. Uzun, yorucu, meşakkatli ve maliyetli bir rota da olsa bir sistem olmadan zor. Kendimize sıkça kullandığımız “en büyük engel okullar” mazeretini söyledikçe ilerlemek pek te mümkün görünmüyor. Kısacası, mazeret üretmek yerine, neler yapılabileceği üzerine çalışılabilir. Karınca gibi uğraşa uğraşa hayat maalesef 😉
Tüm sporcularımızı, emeği geçenleri kutlar, nice başarıların heyecanında buluşmayı dileriz 😉
15/08/2015 – 11.50
Türk ulusunu bu şampiyonada temsil eden Tüm genc laser ci kardeşlerimizi ,onları barındıran kulüplerini ve yetişmelerine katkıda bulunan herkesi kutluyorum.Bu 3 tarafı denizlerle cevrili ülkemizde yelkene yönelişin bireysel başarısıdır.Bu başarıların kalıcı olması ancak devlet politikalarında sporun ciddi olarak ele alınması ve eğitim le bütünleştirilerek desteklenmesi ile mümkün olacaktır.
Selma hanım sizde olmasanız gençlerimizin gurur verici bu başarılarını hiç duyamayacağız ellerinize sağlık.
Sektör dergilerinde bu haberleri sadece o da bazen kıyıya köşeye sıkışmış şekilde duyuyoruz.Halbuki bu gençleri yüreklendirmek,onure etmek,okudukları okullarda saygınlıklarını artırmak için bu haberlere çok ihtiyaç var.Emin olun o zaman okul mazereti ortadan kalkacaktır.
Sektör dergilerine geçmişe dönük şöyle bir göz atarsanız ne demek istediğim daha iyi anlaşılacaktır.Bu gençlerin sayısı arttıkça bu dergilerde daha fazla satacaktır ama onlar kısa günü kurtarmak derdinde.
Oğlum bu sporu yapmıyor olsa idi ben ne bu dergileri takip eder nede yelkenli almak için plan yapardım.Bunun bilincinde olarak sayfalarında bu gençlere daha fazla yer ayırmaları lazım çünkü o kadar çok rol model olacak gencimiz ve başarı hikayeleri var ki. Sektörün büyümesi için bunların duyurulması lazım.Onun için bir kez daha size teşekkür ederim.
Saygılarımla
Sadi ARIBAŞ