Uluslararası 470 sınıfı 50. yılını (1963-2013) 31 Temmuz – 11 Ağustos 2013 tarihlerinde Fransa, La Rochelle’ de düzenlenecek 470 Dünya Şampiyonası’ nda kutlayacak.
Uluslararası 470 Sınıf Birliği, bu sınıfta yarışanların ISAF – International Judge (IJ) ve Ulusal veya ISAF statüsünde Ölçücü olmalarını sağlayıcı bir geliştirme programı da sürdürüyor. Bu program tüm Ulusal 470 Sınıf Birliklerine açık.
Halen 470 sınıfında yarışan 22 yaşındaki Alman Christoph Zeiser Ulusal Hakem (NJ) olarak Mart 2012 de sınava girdi, Nisan’ da sınavı verdiği resmileşti. Böylece bu programın bir parçası olarak 2012 Kasım ayında ISAF-International Judge ünvanını alırken, en genç yarış görevlileri arasındaki yerini aldı.
Darısı bizim sporcularımızın başına…
22/12/2012 – 11:45 Foto: Christoph Favreau
ISAF dilinde artık “ISAF Race Officer” olarak ta geçen “ISAF Course Representative”, Dünya Kupalarında, ISAF Gençler Şampiyonalarında, Olimpiyat Seçmelerinde ve bölgesel oyunlarda ISAF tarafından görevlendiriliyor; yani büyük organizasyonlarda. Eğer birden fazla yarış alanı/parkur varsa ayrıca tüm parkurların yönetiminden sorumlu bir PRO (Principal Race Officer) da denizde oluyor. Bu tip büyük organizasyonlarda parkurlarda görev yapan yarış yöneticisi (Course Race Officer-CRO), yarış görevlisi ekibinden, yarışların yönetiminden ve emniyet şartlarından sorumlu. “Course Rep” yarış komitesinin bir üyesidir ve yarış komite teknesi üzerinde organizatör tarafından görevlendirilen CRO ile yakın çalışma içinde olur, düzeltme duruşmalarında Yarış Komitesi adına da tanıklık yapabilir.
CRO, aşağıdaki başlıklarda Course Rep in onayını almadan uygulamaya geçemez:
1.Erteleme (Kural 27.3)
2.Rota yapılandırması ve yarış süresi
3.Start hattı ile oynanması veya düzeltilmesi
4.Start hattı kararları (OCS ve geri çağırmalar (Kural 29), start penaltıları (Siyah Bayrak – Kural 30))
5.Rota / şamandıra değişikliği – yeni rüzgâr şiddeti veya yönüne göre rotanın düzenlenmesi (Kural 33)
6.Abandone (Kural 27.3, 32 ve 35)
7.Kural 42 uygulamalarında sınıf kuralları uyarınca, O ile uygulamayı durdurmak veya R ile geçerli kılmak (420, 470 ve Finn sınıfları rüzgar sınırlamaları gibi.)
8.Finiş hattının pozisyonu
9.Yarışçı lehine düzeltme talebinde bulunmak
10.Yarış Talimatı veya İlanında değişiklik yapmak
Görüleceği üzere, bu görev gözlemcilikten çok daha farklı ve aktiftir.
Ülkemizde ulusal düzeydeki yarışlarda henüz Course Rep uygulaması yoktur. Yarış yönetiminde standart düzey sağlandığında gereksinim duyulacağı ve büyük organizasyonlarda yararı olacağı da şüphesizdir. Yarışlarımızın düzeyini gözlemleyerek yarış yöneticiliğinde (RO/CRO) öncelikle uzmanlaşmayı getirmek ve buna yoğunlaşmak yakın gelecekte Course Rep görevlendirmelerinin de sağlam temellerini atacaktır.
S&S
http://ucaseyelken.com